Stark krona får turisterna att svika enligt ny tillväxtprognos från RTS

Året började bra med slutar sämre än väntat för turistnäringen i Sverige. Nästa år blir tillväxten dämpad och enligt vår VD Jan Lundin blir ”det tuffast för affärsresebranschen”. 2012 kommer att blir det första året på länge utan tillväxt och prognosen för 2013 är dämpad.

För tio år sedan drev affärsresenärerna tillväxten i branschen men idag står privatturismen för två tredjedelar av den inhemska omsättningen. Det kommer alltså bli tufft för företag som exempel hotell vilka i storstäderna riktar in sig på affärsresenärerna. Dock ser vi en ljusning andra halvan av 2013 säger Jan Lundin.

Helt deppade behöver vi inte blir då trots stor turbulens på flygmarknaden spås en fortsatt stark efterfrågan på flygresor (ökning på 2%) under 2013. Även tågresor beräknas öka med två procent under 2013

Jag plockade upp följande råd från Jan Lundin till branschen: Jans rekommendation är att fokusera på kunder närmre hemmamarknaden då det på grund av den starka kronan och globala konjunkturläget kommer färre utländska gäster.

Till artiklar om prognosen här>>

Till Turistnäringens Tillväxtprognos 2013 här>>

Lämna en kommentar